Ósmy listopada jest Europejskim Dniem Zdrowego Jedzenia i Gotowania ustanowionym w 2007 roku przez ówczesnego Komisarza ds. Zdrowia Markosa Kyprianou. Od tej pory dzień ten jest obchodzony w wielu krajach Europy Zachodniej. W bieżącym roku szkolnym świętować go postanowili również uczniowie naszych oddziałów zerowych i klas młodszych.

Dzieci dzięki swoim wychowawczyniom, które prowadziły zajęcia w ramach programu profilaktycznego „Śniadanie daje moc” dowiedziały się, że to właśnie śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia, dającym energię do nauki, wspierającym ich koncentrację podczas lekcji i dodającym siły do zabawy. Dlatego też 8 listopada, wspólnie ze swoimi kolegami i koleżankami oraz nauczycielami przygotowali, a także zjedli zdrowe i pełnowartościowe śniadanie, doskonale się przy tym bawiąc.

Na ten wspólny posiłek zaproszeni zostali również rodzice, a także Dyrektor naszej szkoły Pan Mirosław Jarosz oraz Dyrektor Ośrodka Pomocy Społecznej w Sobótce Pani Katarzyna Dwornik. Bardzo dziękujemy naszym gościom za przybycie! :) 

zdjęcie.sniadanie

dyniowe potrawy 2a

upieklismy chleb dyniowy

 

MC